BERITA

now browsing by category

 

MALAYSIA MEMBACA APAKAH 10 BUKU KEGEMARAN ANDA?

#MALAYSIAMEMBACA: APAKAH 10 BUKU KEGEMARAN ANDA?

Saya berhasrat untuk menjadikan Malaysia sebagai negara membaca tahun 2030. Bererti, rakyat Malaysia rakyat paling banyak membaca pada tahun 2030. Kayu ukur kepada pendidikan yang berjaya ialah budaya membaca yang tinggi. Membaca ialah seruan pertama dalam Islam (al-Alaq:1).

Saya mengalu-alukan sesiapa sahaja untuk berkongsi 10 buku kegemaran mereka daripada pelbagai genre dengan tagar (hashtag) #MalaysiaMembaca. Saya mulakan dahulu dengan diri saya.

1. “The Alchemist” karya Paulo Coelho.

Perjumpaan pertama saya dengan penyelia PhD saya di University of Durham, beliau minta saya pulang dan membaca buku ini. Saya tidak faham kaitan buku dengan tesis saya. Perjumpaan seterusnya beliau minta pandangan saya tentang buku ini. Benar, buku ini tak ada kaitan dengan tesis saya, tapi ia memberikan saya semangat yang kuat untuk terus belajar dan menyiapkan PhD saya. Antara kata-kata dari novel ini yang sangat bermakna bagi saya ialah “You will never be able to escape from your heart. So it’s better to listen to what it has to say.”

2. “Trust: The Social Virtue and the Creation of Prosperity” karya Francis Fukuyama

Banyak yang dihuraikan oleh Fukuyama terutama sekali tentang kesalinghubungan antara sosial dan ekonomi. Kepentingan untuk tidak bersikap individualis yang bakal merosakkan keseimbangan ekonomi negara sangat cemerlang dihuraikan oleh Fukuyama. Kata Fukuyama, “To truly esteem oneself means that one must be capable of feeling shame or self-disgust when one does not live up to a certain standard.”

3. “Manuklon” karya Rahmat Haron

Sebuah novel futuristik yang penuh dengan peristiwa kembara, dijiwai oleh manusia biasa dan klon yang saling bertentangan demi untuk mendapatkan kuasa. Golongan manusia yang ditindas oleh bangsa manuklon berjuang bermati-matian untuk membebaskan tanahair mereka manakala pemerintah manuklon pula berusaha sedaya upaya mereka untuk mempertahankan kuasa mereka. Ya, sangat banyak yang boleh kita lihat hari ini begitu real seperti yang diimajinasikan Rahmat Haron.

4. “Intelektual Masyarakat Membangun” karya Syed Hussein Alattas.

Untuk seorang ahli akademik, Syed Hussein Alattas sangat menekankan keperluan untuk ahli akademik menjadi sarjana yang bukan hanya di dalam dewan kuliah, sebaliknya di jalanan dan di tempat-tempat awam demi membangunkan pemikiran masyarakat.

5. “Rasuah” karya Syed Hussein Alattas

Syed Hussein Alattas juga sudah lama mengkritik budaya rasuah yang begitu kronik dengan memberikan sebab musabbab yang jelas bahawa budaya ini benar-benar akan merosakkan negara.

6. “Sejarah Umat Islam” karya HAMKA.

Saya sentiasa sarankan buku ini kepada pelajar saya apabila mereka mahu bermula membaca sejarah khususnya sejarah Islam. HAMKA berjaya melukiskan dengan sangat jelas tentang garis masa dan peristiwa-peristiwa penting termasuklah sedikit analisa yang menarik di dalam sepanjang sejarah Islam. Di akhirnya, HAMKA juga menceritakan bagaimana Islam sampai ke Kepulauan Melayu.

7. “Al Tawhid: Its Implications for Thought and Life” karya Ismail Raji al-Faruqi.

Di dalam buku saya Risalah Buat Pemuda Muslim terbitan Telaga Biru, saya menghuraikan kepentingan tauhid dalam kehidupan seorang ‘homo-Islamicus’. Tauhid syarahan Ismail Raji al-Faruqi begitu real, praktikal dan sangat besar peranannya dalam kehidupan harian kita.

8. “Al-Munqidh min al-dalal” atau diterjemahkan sebagai “Guide for The Perplexed” karya Al-Ghazali.

Ini antara buku autobiografi yang saya suka. Penuh dengan ilmu dan hikmah. Siapa yang tidak kenal Al-Ghazali? Dan siapa yang jatuh cinta terhadap buah fikirannya tetapi tidak membaca buku ini?

9. “Al-Kimiyya al-Sa’adah” karya Al-Ghazali.

Salah satu daripada elemen pendidikan yang akan diterapkan ialah kebahagiaan. Pendidikan yang menjadikan semua manusia bahagia. Konsep kebahagiaan yang begitu mendalam dihuraikan oleh al-Ghazali dalam buku ini. Hakikatnya, kata al-Ghazali, kita semua manusia yang inginkan kebahagiaan. Kebahagiaan yang paling tertinggi ialah kebahagiaan bertemu denganNya.

10. “Hikmah Hati” karya Maszlee Malik


Bukan kegemaran pada membacanya, tetapi pada menulisnya. Saya sangat terpengaruh dengan banyak karya arwah Azizi Hj. Abdullah sehingga di situlah minat saya terhadap sastera muncul dan cubaan untuk menulis karya kreatif telah saya mulakan. Buku ini masih ada di pasaran.

Dr Maszlee Malik
Menteri Pendidikan Malaysia

PENDPATAN KEDAI BUKU MEROSOT

[Disalin Dari FB Tuan Hasri Hassan – Kota Buku]

Bacaan pagi minggu.

Pendapatan kedai buku Barnes & Noble di Amerika Syarikat merosot 11 tahun berturut-turut. Sebenarnya trend ini bukan datang tiba-tiba. Sahamnya juga telah jatuh 8% dan hilang nilai saham kira-kira 1 billion dolar. Apakah 600 cawangan B&N akan lenyap?

Kini setiap 2 buku yang terjual di Amerika Syarikat, 1 buku dibeli melalui amazon. Namun begitu kedai buku online bukan semata-mata solusinya. Amazon juga bukan kedai buku online semata-mata.

Pembaca dan pelanggan gaya hidup sudah bercampur gaul. Kedai buku bakal bertukar menjadi kedai gaya hidup dengan sudut mainan serta kedai kopi hipster dan jangkaan saya personal shopper semakin meningkat serta kelab-kelab buku yang mengkhusus akan wujud.

https://www.theguardian.com/books/2018/may/12/barnes-noble-bookstores-retail-amazon

ITINERARI LADAP KE OSAKA-KOBE-KYOTO UNTUK GURU SELANGOR

HARI PERTAMA (Jumaat – 27 April 2018)
– Tiba di Kansai International Airport, Osaka (15:25 pm)
– Airport transfer ke hotel penginapan (17:00 pm)
– Daftar masuk penginapan – Rehat

HARI KEDUA (Sabtu – 28 April 2017)
– Lawatan ke Osaka Castle (08:00 am)
– Lawatan ke Tempozan (makan & menaiki Giant Ferris Wheel & Santa Maria Cruz)
– Lawatan ke Umeda Sky Building (Solat di JR Osaka Station)
– Kembali ke hotel penginapan & rehat

HARI KETIGA (Ahad – 29 April 2017)
– Lawatan ke Disaster Reduction and Human Renovation Institution, Kobe (08:00 am)
– Kembali ke Namba, Osaka (makan dan solat)
– Lawatan ke Namba, Dotonbori & Shinsaibashi
– Kembali ke hotel penginapan & rehat

HARI KEEMPAT (Isnin – 30 April 2018)
– Lawatan ke Gion, Kyoto (08:00 am)
– Lawatan ke Arashiyama Togetsukyo Bridge, Kyoto
– Lawatan ke Arashiyama Hutan Buluh, Kyoto
– Kembali ke hotel penginapan & rehat

HARI KELIMA (Selasa – 01 Mei 2018)

– Daftar keluar penginapan (07.30 am)
– Letak bagasi di hotel penginapan
– Bertolak ke Maishima Sludge Center (08:00 am)
– Lawatan ke Maishima Sludge Center (13:00 pm)
– Airport transfer ke Kansai International Airport, Osaka (18:00 pm)
– Berlepas ke Kuala Lumpur (22:00 pm)

*RM1990 ground utk Japanese Hotel
*RM2990 ground untuk Western Hotel

SK SERI BINTANG SELATAN BERSAMA PENULIS

MBC ke SK Seri Bintang Selatan, KL selama tiga hari. Hari pertama kami bawa maskot sebagai gimik untuk perasmian NILAM mereka. Ia diikuti dengan penambilan Puan Nor Azimah (Kak Dee) penulis MBC bersama kanak-kanak bercerita mengenai buku-bukunya.

Sesi Bercerita Hari ini bersama Norazimah Abu Bakar.
1. Kisah Si Anak Rusa
2. Buku Puisi Nenda

Hari kedua, murid-murid tahap dua diserikan dengan kehadiran Ana Balqis, juga penulis MBC yang bercerita mengenai novel Janji Juma.

Hari ketiga hanya jualan.

Kesemuanya PERCUMA tanpa satu sen pun duit dibelanjakan oleh pihak sekolah. Kami gembira, sekolah selesa dan murid-murid suka.

 

*Berbanyak-banyak terima kasih Kak Dee & Ana Balqis.

 

10 KEDAI BUKU ONLINE TERBAIK DI MALAYSIA

Nantikan kemunculan kedai buku kami pula ya. www.kedaibuku.com.my

PERNIAGAAN secara atas talian memang sudah tidak asing lagi di Malaysia. Daripada barangan yang murah sehinggalah produk yang mencecah ribuan ringgit. Daripada sebotol sabun pencuci, contohnya, sehinggalah ke cincin perkahwinan yang diperbuat daripada emas bertatahkan berlian. Walhal, jika dicari di kedai-kedai berhampiran, sudah pasti dapat dijumpai dan boleh dibeli. Begitulah betapa berpengaruhnya urusan jual beli dengan menggunakan kaedah ini.

Industri buku juga tidak kurang hebatnya. Pelbagai strategi dan kaedah digunakan, semata-mata untuk menarik minat para pencinta buku untuk membeli buku-buku kegemaran mereka dengan lebih mudah. Segala urusan pembelian buku-buku kini hanya di hujung jari; berbekalkan telefon pintar dan kad debit bank yang berbaki.

Di sini penulis senaraikan antara sepuluh kedai buku atas talian yang membuatkan para pencinta buku tidak keruan apabila melawatnya, sama ada dalam mahupun luar negara. Rambang mata itu sudah pasti. Malah membuatkan mereka sentiasa ‘melekat’ untuk melihat senarai ribuan buku yang menarik. Hari demi hari, bulan demi bulan, dan tahun demi tahun. Sehingga menjadikan segelintir antara mereka adalah pemerhati yang setia. Apa yang pasti, setiap kedai buku atas talian ini menjanjikan keunikan dan faktor tarikan yang tersendiri.

1.  Bookxcessonline.com 

Laman web ini menyediakan buku-buku dari luar negara dengan kadar harga yang sangat murah: kebanyakan harga buku 80% lebih murah dari harga asal. Jika bernasib baik, terdapat juga buku yang berkualiti dan ‘mahal’ isi kandungannya dapat dibeli di sini dengan harga kurang daripada RM20 senaskhah; tidak termasuk kos penghantaran. Sebagai contoh, buku karya pemenang Hadiah Nobel Sastera 2017, Kazuo Ishiguro, dapat di miliki di sini, berjudul ‘The Unconsoled’ dan ‘The Buried Giant’ (sementara stok masih ada).

Akan tetapi, buku-buku terbaru yang popular agak sukar untuk diperoleh. Walau bagaimanapun, karya sastera klasik yang dikarang oleh Harper Lee, Mark Twain dan Charles Dickens sebagai contoh, buku-buku mereka turut berada dalam senarai. Bagi penggemar bahan bacaan berbahasa Inggeris, laman web ini adalah sangat berbaloi untuk mereka. Selain novel, buku nota dan permainan untuk kanak-kanak juga turut dijual.

2.  Bookurve.com 

Bertemakan “kedai buku atas talian yang dibina oleh pencinta buku untuk para pembaca”, laman web ini juga turut menyenaraikan banyak buku-buku yang popular. Oleh sebab sifatnya yang global, maka terdapat tiga kategori bahasa utama untuk ratusan kategori buku-buku yang telah diterbitkan iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris. Hal ini  bersesuaian dengan landskap perniagaan di negara ini. Oleh kerana terdapat banyak novel dan buku-buku bestseller, maka harga juga adalah berpatutan dan bersesuaian. Walaupun begitu, dari semasa ke semasa, tawaran yang mereka lakukan juga agak menarik.

3.  ITBM

Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM), melalui laman webnya www.itbm.com.my turut menyediakan perkhidmatan jualan buku secara atas talian. Memandangkan falsafah penubuhan organisasi ini yang lebih tertumpu kepada penterjemahan, maka para pembaca dapat membaca buku-buku dari karya luar negara –selain Bahasa Inggeris- dalam Bahasa Malaysia. Walaupun begitu, usaha tidak hanya tertumpu di situ, ITBM juga turut menyenaraikan puluhan kategori buku-buku mahupun novel yang menarik. Penekanan terhadap disiplin dan pengunaan bahasa yang baik, tepat dan betul membuatkan setiap hasil karya adalah lebih bermutu dan boleh dijadikan rujukan untuk menulis. Maka sebagai langkah pertama, daftarkan akaun anda untuk membuat sebarang pembelian buku secara atas talian.

4.  Bookcafe

Gedung buku ini seperti sudah sinonim dengan para pencinta buku. Salah sebuah kedai buku atas talian yang sudah tidak asing bagi para pembaca di Malaysia. Konsepnya adalah lebih kepada penghasilan karya-karya Islami kontemperori: penerbitan naskhah al-Quran dan hal-hal berkaitan ilmu Islam dan juga judul-judul lain. Kaedah pengeposan yang mudah dan pantas adalah antara tarikan yang terdapat di syarikat penerbitan buku ini.

Bookcafe juga kerap menawarkan pelbagai ganjaran dan potongan harga yang menggoda, membuatkan pencinta buku berpusu-pusu untuk mendapatkan buku-buku kegemaran mereka dengan harga yang lebih murah. Untuk mendapatkan tawaran dan ganjaran dari semasa ke semasa, anda perlulah mendaftar terlebih dahulu dan jangan lupa untuk ‘subscribe’ dengan memberikan e-mel anda melalui ruangan yang disediakan pada laman web tersebut.

Jika anda kurang pasti untuk memilih buku yang sesuai dengan cita rasa, usah risau, halaman utama ada menyediakan senarai cadangan untuk anda memilih buku-buku yang anda ingini. Kebiasaannya, buku bestseller menjadi keutamaan untuk dipaparkan.

5.  Bookdepository

Berpengkalan di United Kingdom, England, Bookdepository ialah antara gergasi pedagang buku-buku antarabangsa secara atas talian. Hampir apa sahaja buku yang ingin dicari oleh pembaca ada disenaraikan di laman web ini, iaitu www.bookdepository.com.

Apabila anda telah mendaftar dengan sempurna, berserta dengan kaedah pembayaran, gedung besar ini pasti tidak akan mengecewakan anda dari sudut pemilihan buku. Jika tidak dijumpai, mereka akan menyediakan laman web alternatif untuk memenuhi keinginan pembaca.

Hampir 17 juta judul buku sedia untuk dibeli oleh para peminat bahan bacaan. Sehingga kini, mereka masih lagi berusaha untuk menyediakan sebanyak mungkin akses yang membolehkan semua jenis buku dapat diketengahkan untuk dijual di seluruh dunia. Lebih seratus buah negara menjadi pelanggan mereka. Ini membuatkan sistem penghantaran sedikit sebanyak adalah dipercayai untuk sampai ke destinasi mengikut masa yang telah dimaklumkan. Yang diperlukan hanya kesabaran anda untuk buku yang anda kirim sampai di hadapan muka pintu rumah. Penantian anda berbaloi kerana Bookdepository tidak mengenakan apa-apa caj penghantaran hampir ke mana-mana sahaja di seluruh dunia!

6.  BBO

Bermula dari minat membaca yang mendalam, telah mendorong pengasas ‘Kedai Buku Online Malaysia’ untuk membina perniagaan menjual buku menerusi laman web ini, iaitu www.belibukuonline.com.my.

Syarikat berdaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) kini telah mengembangkan perusahaan penjualan buku secara atas talian dengan lebih besar. Terdapat lebih dua belas syarikat penerbitan buku tempatan yang terlibat dalam senarai buku-buku yang terdapat pada laman web ini, termasuklah syarikat penerbitan Alaf 21, Telaga Biru, Utusan Publishing dan pelbagai lagi. Dalam erti kata lain, lebih banyak pilihan buku-buku tempatan ada disenaraikan. Kemeriahan penjualan buku atas talian di BBO ini terbukti apabila ada pembeli dari luar Malaysia.

7.  DBPniaga.my

Kewujudan badan kerajaan ini sudah sangat dikenali oleh setiap rakyat Malaysia. Selain novel, penerbitan paling sinonim adalah seperti Kamus Pelajar, Kamus Simpulan Bahasa dan pelbagai jenis majalah yang merangkumi isu ekonomi, sosial, kemasyarakatan dan lain-lain. Seiring dengan arus semasa, DBP juga tidak ketinggalan menyaingi kemajuan teknologi yang terus pesat membangun sehingga ke hari ini.

Dengan wujudnya laman sesawang www.dbpniaga.my, hampir kesemua bahan bacaan terbitan DBP ada dijual secara atas talian. Seperti biasa, daftar diri terlebih dahulu untuk akses log masuk ke halaman pembelian buku. Pelbagai kategori bahan bacaan disenaraikan dan boleh dibeli; yang semestinya adalah produk DBP itu sendiri. Daripada penerbitan lama sehinggalah yang terkini. Selain itu, perkhidmatan langganan juga turut disediakan. Bagi penggemar bahan bacaan yang menitikberatkan penggunaan bahasa yang bermutu, laman DBP ini telah menyediakannya.

8.  MPH Online

Bermula dari sejarah penubuhannya yang panjang, iaitu bermula dari tahun 1807, sehinggalah telah diambil alih sepenuhnya oleh ahli perniagaan besar Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary pada tahun 2002, kini MPH telah mempunyai kedai maya sendiri. Melalui laman sesawang www.mphonline.com, MPHonline mengorak langkah untuk memudahkan pelanggan membeli bahan bacaan secara atas talian. Pilihan bahan bacaan juga agak menarik. Pelbagai kategori disediakan untuk menarik minat pencinta buku. Sebagaimana yang dapat kita lihat di cawangan MPH di gedung beli belah yang ternama, begitu jugalah kaedah peruncitan dilaksanakan di laman web ini.

9.  Pelita Dhihin

Bagi para pembaca yang dahagakan ilmu, terutamanya berkaitan keagamaan, peradaban, falsafah dan terbitan antarabangsa, Pelita Dhihin, yang beralamat di www.kafilahbuku.com, menyediakan bahan bacaan yang boleh dijadikan sumber rujukan. Tema perniagaan buku ini adalah lebih memberikan penumpuan kepada para sarjana, ataupun mahasiswa.

Setiap produk yang disenaraikan adalah kebanyakannya hasil tulisan para sarjana silam yang diterjemah oleh penulis antarabangsa; juga terdapat dalam Bahasa Melayu. Untuk para pelajar mahupun mereka yang bertugas dalam menyebarkan ilmu, laman sesawang ini adalah pilihan yang baik untuk mereka mendapatkan sumber maklumat berkaitan disiplin, kaedah atau hukum-hukum yang ingin dipelajari.

10.  Bookjannah.com 

Bookjannah membawakan konsep hampir sama dengan Pelita Dhihin, iaitu lebih memberikan penumpuan terhadap menjual buku-buku keagamaan. Kebanyakan buku ilmu berkaitan Islam adalah hasil penulisan sama ada oleh ulama, ustaz dan para sarjana tempatan mahupun serumpun.

Selain itu, konsep kedai buku atas talian ini lebih memberi fokus terhadap mengedar bahan ilmiah, termasuklah buku ilmiah Islam serta kitab al-Quran kepada sekolah-sekolah, pejabat dan kedai buku di seluruh Malaysia. Pembelian dan penghantaran pos juga menjadi keutamaan mereka kepada pelanggan yang mencintai ilmu berkaitan keagamaan.

Sebenarnya lebih banyak kedai-kedai buku berkonsepkan penjualan di laman sesawang yang wujud di negara ini. Untuk penerbitan buku bersifat indie atau alternatif pula, kebanyakan mereka mempunyai kedai atas talian tersendiri.

Masing-masing memperjuangkan industri perbukuan dengan misi dan visi yang berbeza, namun impaknya dalam memeriahkan industri adalah sangat signifikan. Pun begitu, penjualan buku dan jumlah bacaan individu di negara ini masih lagi belum memuaskan. Jelas, perjuangan untuk merakyatkan buku supaya wujudnya setiap dari kalangan kita sangat minat membaca buku, dan membaca lebih banyak buku dalam setahun, masih lagi panjang.

 

 

TOKYO’S TOP FIVE CAFES FOR BOOK LOVERS

Tokyo’s Top Five Cafes for Book Lovers

BY ALEXANDRA HOMMA  DECEMBER 28, 2015  FOOD & DRINK

Sometimes nothing can replace the luxury of spending an afternoon in the company of a good book and a freshly brewed cup of coffee. Luckily, Tokyo is home to some of the best book cafes in the world, many of which provide free access to a great collection of tomes—even some in English. If you’re in search of a new spot for some quality time with yourself, a hot mug of tea or java and a good read, the following five cafes are definitely worth a visit.

DSC_1564

1. Brooklyn Parlor, Shinjuku

Run by the same company as Blue Note Tokyo, Brooklyn Parlor is a spacious restaurant-cafe that invites you to “take a walk on the wild side” by recreating a cozy New York-style bohemian hangout that will appeal to your art senses. There are three walls of books and magazines, which customers are welcome to flick through as they sip their coffee, and even purchase if they choose to. Located just a few minutes’ walk from Shinjuku Sanchome station, this brick-walled cafe is a must-visit venue if you’re into good music, delicious coffee, books, food and, of course, Brooklyn Lager. The food is good and reasonably priced if you’re visiting at lunch time, but if you’re after some “me” time with a book, aim for after 3 p.m. when it gets less crowded.

Address: B1F Shinjuku Marui Annex, 3-1-26 Shinjuku, Shinjuku-ku

Tel: 03-6457-7763

Open: Daily, 11:30 a.m.–11:30 p.m.

paperback cafe cropped

2. Paperback Cafe, Jimbocho

Jimbocho, Tokyo’s used books hub, also hosts the three-story Paperback Café, housed in a nearly century-old Tokyodo bookstore. Located a three-minute walk from Jimbocho station, Paperback Cafe is the perfect venue for anyone who wants to get some work done away from the office or home, and not spend much on pricey coffee. Prices start at ¥200 for a regular coffee and rise to ¥420 for the caramel macchiato. Sandwich sets and quick curry plates are also available for up to ¥780 with a drink. The coffee is served in paper cups, so you won’t find anything luxurious here, but the vast collection of books will surely give you food for thought.

Address: 1-17 Jimbocho, Kanda, Chiyoda-ku

Tel: 03-3291-5181

Open: Daily, 10 a.m.–9 p.m. (last order 7:45 p.m.)

anjun cropped

3. Anjin, Daikanyama

Anjin is a posh cafe located on the second floor of Daikanyama T-Site, one of Tokyo’s most modern and collection-rich bookstores. As you climb the stairs to the cafe, you are greeted by handsome waiters dressed in attire fit for five-star restaurants, who will guide you to a leather couch or chic table and give you an iPad menu to choose your food and drinks. With its relaxed atmosphere, dark lighting and quiet bossa nova sounds, this comfy escape is a great location at which to spend a luxurious morning or afternoon. Though a bit pricey, this is by far one of the most inspirational cafes I have visited in Tokyo, not only for the vast collection of rare books and magazines of all kinds, but also for the simple pleasure of allowing yourself to enjoy what is perhaps the best cup of cappuccino in town.

Address: 2F Tsutaya Bldg. II, 17-5 Sarugakucho, Shibuya-ku

Tel: 03-3770-1900

Open: Daily, 9 a.m.–2 a.m.

blue book cropped

4. Blue Books Cafe, Jiyugaoka

Largely similar in concept to Brooklyn Parlor (it is also produced by the Blue Note Tokyo brand), the basement-level café-restaurant-bar Blue Books Cafe in Jiyugaoka is a smaller, more compact, yet equally comfortable space ensconced in upbeat jazz tunes and good vibes. Its book may not be that large, but it still offers a decent selection of photo journals, fashion books and light essay pieces fit for a slow afternoon read. Famous for its unique collaboration of East and West (cheesecake with sudachi citrus sherbet, anyone?), this newly opened cafe is an inspiring rest stop after browsing the fashionable streets of Jiyugaoka.

Address: B1F Yureka Bldg., 2-9-15 Jiyugaoka, Meguro-ku

Tel: 03-6825-8686

Open: Daily, 11:30 a.m.–11 p.m.

rainy day cafe

5.  Rainy Day Cafe, Nishi Azabu

Inspired by the famous Japanese saying, “Work when it’s sunny outside, read when it starts raining,” Rainy Day Bookstore & Cafe is everything you’re looking for in a quiet coffee shop—once you find it. Though a bit difficult to locate (it’s about a 15-minute walk from any of the closest stations—Omotesando, Hiroo or Roppongi), Rainy Day Bookstore & Cafe is definitely worth a visit and at least a few hours’ stay. Home to a vast collection of rare books—with a whole wall of English texts and children books—this store is perfect for an afternoon devoted to nothing but yourself. Its basement location cuts all mobile reception so you can disappear from the modern world and focus on your books and neatly brewed coffee, milled and hand-poured upon order, distraction free.

Address: B1F, 2-21-28 Nishiazabu, Minato-ku

Tel: 03-5485-2134

Open: Wed–Sun, 11 a.m.–7 p.m.

SUMBANGAN BOOK TRUCK DALAM INDUSTRI BUKU MALAYSIA

Malaysia is targeting book contracts worth RM8mil through its participation at the Frankfurt Book Festival 2017, which ended on Oct 15 at the Frankfurt Messe (Frankfurt Trade Centre) in Germany.

Malaysian delegation chief and National Book Council of Malaysia permanent secretariat director Abd Wahab Ibrahim said the council is optimistic about achieving the figure, based on contracts worth RM7.5mil achieved at the same event last year.

“But the target depends on industry players working even harder,” he told reporters on Oct 11 at the festival’s Malaysia Pavilion.

Abd Wahab said the pavilion’s “Faces of Malaysia” theme is aimed at highlighting and promoting the country’s diversity in terms of architecture, cities, culture, ethnicity, food, geography, and more. Also featured at the pavilion is the culture of the Mah Meri orang asli tribe from Carey Island, Banting, Selangor.

He said the theme is not only aimed at highlighting Malaysia’s uniqueness but also the national aspiration of turning books into a knowledge tourism product.

image: http://www1.star2.com/wp-content/uploads/2017/10/str2_bnfrankfurt_ma_3-300×300.jpg

Visitors at the Frankfurt Book Fair 2017

Visitors at the Frankfurt Book Festival 2017.

On Malaysia becoming a world book capital by 2020, Abd Wahab said he is optimistic about achieving that aspiration, adding that he wants industry players to double their efforts towards that end.

One industry player working on this is the PTS Media Group. Its managing director, Arief Hakim Sani Rahmat, who was also at the fair, spoke on Oct 11 about the company’s “book trucks”. They were introduced earlier this year and are gaining a foothold among local reading fans, especially students.

“They (book truck operators) play an important role in making access to books easy.

Arief feels that the book trucks are helping to bridge the reading gap between those in urban and rural areas, he said on Wednesday, adding that there are 30 book trucks in operation now, delivering books directly to consumers in Peninsular Malaysia.

With the encouraging response from the public, he is optimistic about expanding the service to Sabah and Sarawak in the near future, targeting an increase of between 100 and 200 trucks.

Depending on the vehicle size, it costs between RM80,000 and RM250,000 to suitably modify a truck for the programme, said Arief, adding, “We welcome any public or private agency that can help entrepreneurs who are interested in operating this service.” – Bernama


Main image above: A visitor browsing a display at the Frankfurt Book Fair 2017.

Read more at http://www.star2.com/culture/2017/10/15/book-publishing-plans/#BUBZ1r6QYGRciUkd.99

COVER BUKU TERBAIK 2017

Four Malaysian books make huge impact at Frankfurt Book Fair 2017

 

image: http://www.thestar.com.my/~/media/online/2017/10/15/04/41/file6x43livb6hzdjalx951.ashx/?w=620&h=413&crop=1&hash=96315A9D431E9EB652BA557BAC777FFD5304A96C

Monhardt (centre), the winner of the Beauty and the Book Award 2017, posing with his award and book "Im Licht - Im Bild". He is flanked by the Malaysian delegation with the four books which made it to the final list at the Frankfurt Book Fair 2017.

Monhardt (centre), the winner of the Beauty and the Book Award 2017, posing with his award and book “Im Licht – Im Bild”. He is flanked by the Malaysian delegation with the four books which made it to the final list at the Frankfurt Book Fair 2017.

FRANKFURT: Four Malaysian books made it to the final list for the Beauty and the Book Award 2017 at the ongoing Frankfurt Book Fair (FBF) 2017.

Malaysian delegation to FBF 2017 head Abdul Wahab Ibrahim said that despite failing to emerge as winners, the four Malaysian book covers were listed among the 10 best designs.

He said this year’s success would serve as a platform for Malaysian book industry players in the future.

“Perhaps next year, we will organise a selection process at the national level and we will nominate one or two books that have the potential to win,” he said when met after the plaque presentation to the winners’ ceremony on Sunday.

The four Malaysian books which made it to the final list were Modern Mosques in Malaysia Between Regionalism and Eclectism by Wael A Yousef Mousa published by Universiti Sains Malaysia (USM); Alegori Rumah Api by Mat Luthfi (PTS); Kias Tersirat: Perantauan Bertemu Melayu dan Islam di Dunia Melayu Benua, penned by Herman Abdullah (Institute of Translation and Books Malaysia) as well as Tulis! Jangan Takut-takut by Zamri Mohamad (Legacy Publishing).

Meanwhile, Edition Monhardt representative Stefan Monhardt thanked the audience for giving him an opportunity to win the competition in conjunction with FBF 2017.

“The idea is very interesting, as we received votes from the audience and not from the agencies. Hence, they give an authentic opinion, which I think is a great idea,” he said.

The FBF 2017 was jointly officiated by German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron with France as the FBF guest country for this year’s edition.

The five-day book fair, that ends on Monday (Oct 16), provides a platform for the sale of literature copyrights for approximately 300,000 book publishers from around the world. – Bernama

Read more at http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/10/15/four-books-make-impact-at-book-fair/#s4YrAZI0wY8XepYx.99

10 SEKOLAH TERBAIK DI MALAYSIA

Oleh Mj pada 04 Oct 2017 kategori Informasi

Pendidikan amatlah penting dalam menentukan kemajuan sesebuah negara. Memilih sekolah yang baik juga penting demi kemajuan diri sendiri. Dalam artikel ini, iluminasi.com ingin berkongsi 10 sekolah menengah terbaik di Malaysia.

Pemilihan kedudukan sekolah terbaik adalah berdasarkan pencapaian keseluruhan Sijil Pelajaran Malaysia 2016 yang diumumkan pada 16 Mac 2017. Gred Purata Nasional (GPN) telah digunakan bagi menentukan kedudukan sekolah-sekolah berkenaan.

Nota: GPN dalam bahasa mudah merupakan indeks bagi menunjukkan pencapaian sekolah, di mana semakin kecil nilainya, semakin baik pencapaian sekolah tersebut. 

10. Kolej Yayasan Saad Melaka (KYS)

Sumber foto: kysm.edu.my

Gred Purata Nasional : 1.60

Terletak di Ayer Keroh, KYS kini berusia 22 tahun sejak penubuhannya pada tahun 1995. KYS merupakan sebuah Sekolah Berasrama Penuh (SBP). KYS diasaskan oleh Tan Sri Halim Saad, seorang ahli perniagaan, sebagai memperingati arwah bapanya. 

Sekolah ini sangat terkenal dengan pencapaian cemerlang pelajarnya dalam peperiksaan-peperiksaan besar seperti PMR, PT3 dan SPM. Ramai bekas pelajar KYS telah ditawarkan biasiswa bagi melanjutkan pengajian sama ada di universiti dalam negara mahupun luar negara. 

Selain bidang akademik, KYS turut mempunyai prestasi memberansangkan dalam aktiviti-aktiviti lain seperti sukan rugbi, bola jaring, robotik dan sebagainya. 

Antara bekas pelajar KYS termasuklah Iedil Putra (Pelakon) dan Dr Hannah Nazri (orang kuat The Kalsom Movement).

Alumni: KYSER

Laman Sesawang: KYS

9. SM Sains Alam Shah (ASiS)

copyright iluminasi.com

Sumber foto: asiskl.org

Gred Purata Nasional : 1.53

Kebanyakan netizen selalu terkeliru antara ASiS di Cheras dan Sekolah Alam Shah (SAS) di Cyberjaya. ASiS yang diasaskan pada 16 Jun 2003 merupakan SBP yang menempatkan hanya pelajar lelaki tingkatan 4 dan 5 sahaja. 

Pemilihan pelajar ke tingkatan 4 ke ASiS adalah berdasarkan keputusan cemerlang pelajar dalam PMR dari seluruh negara. Kumpulan pertama adalah seramai 84 orang dan mereka menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2004. Kumpulan pertama ini dikenali sebagai PIONEERS, dengan keputusan SPM yang sangat memberansangkan.

Laman Sesawang: ASiS

8. Sekolah Seri Puteri (SSP)

Sumber foto: seriputeri.edu.my

Gred Purata Nasional : 1.51

SSP yang terletak di Cyberjaya telah ditubuhkan pada 6 May 1968, dan dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan Jalan Kolam Ayer. Pada tahun 1969, SBP ini mendapatkan khidmat guru dari Bangladesh bagi memenuhi kekosongan dalam bidang sains dan matematik. 

Selain kecemerlangan dalam bidang akademik, sekolah ini turut terlibat dalam pelbagai aktiviti lain seperti okestra. Pada tahun 2013, okestra SSP iaitu Seri Puteri Winds (SP Winds) telah memenangi pingat emas dalam Australian International Music Festival (AIMF2013) di Sydney, Australia. 

Antara bekas pelajar SSP termasuklah Sawiah Jusoh (CEO Success Precession Wellbeing Ltd, UK) dan Vivy Yusof (Blogger dan usahawan terkenal).

Alumni: PUTERI

Laman Sesawang: SSP

7. SM Sains Tuanku Munawir (SASER)

Sumber foto: utusan.com.my

Gred Purata Nasional : 1.47

SASER merupakan sebuah SBP yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Seremban. SASER merupakan sebuah sekolah lelaki yang terletak di Seremban, dan ditubuhkan pada Februari 2002.

SASER amat konsisten dari segi kecemerlangan akademik terutamanya dalam peperiksaan SPM. Sekolah ini memegang rekod sekolah terbaik selama beberapa tahun, iaitu pada tahun 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2014 dan 2015.

SASER turut memegang rekod sebagai sekolah yang menghasilkan jumlah pelajar paling banyak straight A+ dalam SPM 2010 iaitu seramai 16 orang.  Pada tahun 2011, sekolah ini telah dianugerahkan sebagai Sekolah Berpretasi Tinggi oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Alumni: SASEROBA

Laman Sesawang: SASER

6. SM Sains Sultan Mahmud (SESMA)

Sumber foto: kosmo.com.my

Gred Purata Nasional : 1.42

SESMA yang terletak di Kuala Terengganu telah ditubuhkan pada tahun 1973 dan dirasmikan pada 5 September 1979 oleh DYMM Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah dengan nama Sekolah Menengah Sains Terengganu.

Tujuan utama sekolah ini diwujudkan adalah bagi meningkatkan jumlah pelajar dalam jurusan Sains. Pencapaian SESMA dalam bidang akademik amatlah memberansangkan, dalam kedua-dua peperiksaan PT3 dan SPM. 

SESMA memegang rekod konsisten sebagai sekolah terbaik di negeri Terengganu selama beberapa tahun secara berturut-turut.

Alumni: SESMA Alumni

Laman Sesawang: SESMA

5. Sekolah Tun Fatimah (STF)

Sumber foto: utusan.com.my

Gred Purata Nasional : 1.37

STF merupakan sebuah SBP premier perempuan yang terletak di Johor Bahru. Pada asalnya, STF telah ditubuhkan di Durian Daun, Melaka pada 1956, dengan nama Secondary School Malay Girls.

Namun telah berpindah ke Johor Bahru dan sekolah ini dibuka secara rasmi pada 25 September 1965 dengan nama baru bersempena Sri Kandi Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, iaitu Tun Fatimah. 

Sekolah ini mempunyai sejarah persaingan dengan sekolah perempuan lain, iaitu Kolej Tunku Kurshiah dan SSP. Namun, persaingan ini adalah sihat dan lebih kepada hubungan love-hate. Mereka bersaing dalam pelbagai cara termasuklah bahas, sukan, akademik, band, dan lain-lain.

Antara alumni STF termasuklah Mek Yam Jusoh (bekas TIME.com Senior VP), Prof. Dr. Muhaya (pakar mata pertama Asia Tenggara yang melakukan pembedahan LASIK dan penceramah terkenal) serta ramai kerabat diraja.

Alumni: SRIKANDI

Laman Sesawang: STF

4. Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS)

Sumber foto: flickr.com

Gred Purata Nasional : 1.32

KISAS dahulunya dikenali sebagai Kolej Islam Klang (KIK). SBP ini diasaskan pada 4 April 1955, dan hanya menempatkan pelajar tingkatan 4 hingga tingkatan 6. Bangunan KISAS pada asalnya merupakan sebuah istana, namun Sultan Hisamuddin Alam Shah al-Haj membuat keputusan untuk mewakafkannya untuk dijadikan sekolah. 

Pada tahun 1989, Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah al-Haj telah menukarkan nama KIK kepada KISAS. 

Dari segi pencapaian akademik, KISAS pernah menjadi sekolah terbaik pada tahun 2004 dan 2005 berdasarkan kecemerlangan keputusan SPM. Malah, pencapaian keputusan STPM KISAS adalah sangat menakjubkan, memegang rekod terbaik untuk peperiksaan ini selama 7 tahun berturut-turut, dari 2008 hingga 2014. 

KISAS merupakan antara sekolah yang seimbang pencapaiannya dari segi akademik dan ko-kurikulum. KISAS pernah menjadi juara kebangsaan dalam bahas (bahasa Melayu), debat (bahasa Inggeris), bahas (bahasa Arab), tilawah Al-Quran, pantun, pertandingan drama, dan sebagainya. 

Antara bekas pelajar yang menjadi kebanggan sekolah ini termasuklah Allahyarham Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din, Dr. MAZA (Mohd Asri Zainul Abidin), dan ramai lagi.

Alumni: ALKIS

Laman Sesawang: KISAS

3. Kolej Tunku Kurshiah (TKC)

Sumber foto: sistemrumahtkc.blogspot.my

Gred Purata Nasional : 1.31

Sekolah berasrama penuh perempuan yang ditubuhkan pada tahun 1947 ini asalnya dinamakan Maktab Perempuan Melayu. Nama sekolah ini kemudiannya ditukar kepada Kolej Tunku Kurshiah sebagai penghormatan kepada Raja Permaisuri Agong yang pertama.

Seperti sekolah-sekolah lain dalam senarai ini, TKC merupakan antara sekolah yang mempunyai pencapaian akademik yang sangat memberansangkan, bersaing dengan SBP perempuan yang lain seperti STF dan SSP. 

TKC turut mempunyai pencapaian yang hebat dalam aktiviti luar, antaranya dalam pancaragam sekolah.

Antara bekas pelajar TKC yang terkenal termasuklah Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR), Tunku Intan Shafinaz (Tunku Panglima Besar Kedah), Rosmah Mansor, dan ramai lagi. 

Alumni: TKC Old Girls Associaton

Laman Sesawang: TKC

2. MRSM Tun Ghaffar Baba (TGB)

Sumber foto: bharian.com.my

Gred Purata Nasional : 1.22

MRSM TGB merupakan satu-satunya MRSM yang ada dalam senarai ini. Dahulunya dikenali sebagai MRSM Jasin kerana lokasinya yang terletak di Jasin. Sebagai menghormati sumbangan Tun Ghaffar Baba, sekolah ini dinamakan ke atas beliau. MRSM TGB ditubuhkan pada tahun 1981.

MRSM Bitara ini merupakan sekolah yang mempunyai pencapaian yang sangat cemerlang dalam peperiksaan SPM, bersaing selama beberapa tahun dengan MRSM lain seperti MRSM Taiping, MRSM Langkawi dan MRSM Pengkalan Chepa. 

Antara pencapaian terhebat MRSM TGB adalah menjadi sekolah terbaik pada tahun 2001, 2005, 2006, 2012 dan 2016. 

Antara bekas pelajar kebanggaan MRSM TGB termasuklah Mohd Afizuddin Ahmad Apandi (Pengusaha Nasik Lemak Paris (NLP)), Muhammad Aziph (bekas CEO Yayasan Inovasi Malaysia) dan ramai lagi. 

Alumni: ANSARA

Laman Sesawang: MRSM TGB

1. Sekolah Kehidupan / Sekolah Jalanan

Sumber foto: beamingnotes.com

Sekolah ini mengatasi sekolah-sekolah lain dalam senarai ini, kerana keberkesanannya membentuk para ‘pelajarnya’ untuk menjadi manusia, melalui program khasnya iaitu pengalaman hidup.

Sekolah ini ditubuhkan sejak zaman Nabi Adam lagi, menjadi bukan hanya sekolah terbaik di Malaysia (mahupun dunia), malah sekolah tertua di dunia. 

Ramai pelajar yang gagal menamatkan pengajian di sekolah mahupun universiti secara tidak langsung akan melanjutkan pengajian ke sekolah ini. Selagi anda hidup, selagi itulah anda akan belajar di sekolah ini. 

Antara pelajar cemerlang sekolah ini termasuklah Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates, dan ramai lagi. 

Harus diingatkan bahawa pendidikan formal di bangunan yang dipanggil sekolah mahupun universiti tidak menjamin masa depan anda. Yang menjamin masa depan anda adalah semangat dan usaha secara konsisten, bersama doa kedua ibu bapa.  Tiada yang mudah di dunia ini. 

Sambungan Senarai Sekolah Terbaik di Malaysia

Sumber foto: panduanmalaysia.com

11. SM Sains Perempuan Seremban (SGS)

12. SM Sains Muar

13. SBP Integrasi Gombak

14. SM Sains Kuala Selangor

15. The Malay College Kuala Kangsar

16. SM Agama Persekutuan Labu

17. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra

18. SM Sains Muzaffar Syah

19. SM Sains Hulu Selangor

20. SM Sains Kota Tinggi

21. SM Sains Miri

22. SM Sultan Abdul Halim

23. Sekolah Sultan Alam Shah

24. Sekolah Tuanku Abdul Rahman

25. SBP Integrasi Rawang

26. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin

27. SM Sains Kuala Terengganu

28. SM Sains Tapah

29. SM Sains Johor

30. SM Sains Sultan Iskandar

31. SM Agama Persekutuan Kajang

32. SM Sains Banting

33. SM Sains Rembau

34. SBP Integrasi Gopeng

35. SM Sains Batu Pahat

36. SBP Integrasi Selandar

37. SM Sains Tuanku Jaafar

38. SBP Integrasi Batu Rakit

39. SM Sains Kuching Utara

40. SBP Integrasi Kubang Pasu

41. Sekolah Dato’ Abdul Razak

42. SM Sains Labuan

43. SBP Integrasi Jempol

44. SM Sains Selangor

45. SM Sains Sultan Hj Ahmad Shah

46. SM Sains Jeli

47. SM Sains Hulu Terengganu

48. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah

49. SM Sains Machang

50. SBP Integrasi Sabak Bernam

51. SBP Integrasi Tun Abdul Razak

52. SM Sains Sabah

53. SM Sains Lahad Datu

54. SM Sains Tengku Abdullah

55. SM Sains Kepala Batas

56. SM Sains Pasir Puteh

57. SBP Integrasi Temerloh

58. SM Agama Persekutuan Bentong

59. SM Sains Raja Tun Azlan Shah

60. SM Sains Tuanku Syed Putra

61. SM Sains Kubang Pasu

62. SM Sains Sembrong

63. SBP Integrasi Kuantan

64. SM Sains Setiu

65. SM Sains Bagan Datoh

66. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa

67. SM Sains Dungun

68. SM Sains Pokok Sena

69. SM Sains Teluk Intan

Rujukan:

  1. panduanmalaysia.com
  2. asiskl.org

MBC KEDAH DI DAERAH KUALA KETIL

MBC Kedah sedang berada di beberapa buah sekolah di daerah Kuala Ketil.

Selamat maju jaya.