March, 2017

now browsing by month

 

MBC JOHOR DI PARIT RAJA

MBC Johor di 16 buah sekolah di Parit Raja, atas undangan dan sumbangan YB ADUN Parit Raja.

 

JADUAL BULAN MAC

Sepanjang bulan Mac ini, MBC ke 23 buah sekolah. Ia meliputi MBC Sentral, MBC N.9 dan Agen 007. Jumlah ini belum termasuk MBC Johor, MBC Perak, Agen Melaka dan Agen Terengganu yang berjalan serentak. Wow! banyak nya…..

Ya. Bilangan sekolah belum menjamin banyaknya jualan. Namun, insyaallah sambutan baik dari para guru dan murid sekolah ini akan merancakkan lagi dunia buku.

 

 

 

Program NILAM Paka Oleh MBC

Program ini bermula 9 Januari 2017 dengan penubuhan grup Whatsapp oleh Cikgu Diana dari SMK Kg. Nyior. Kesemau book truck kami telah ditempah sepenuhnya. Walau bagaimanapun kami mempunyai agen di Kuala Terengganu. Sehubungan dengan itu kami telah bersetuju untuk hadir ke  lima (5) buah sekolah sahaja. Walau bagaimanapun ia telah berkembang sehingga sembilan (9) buah sekolah. Nasib baik Kedai Buku Bergerak ITBM bersetuju untuk datang menemani kami.

MBC datang menggunakan khidmat agen yang menjual buku menggunakan meja di lima (5) buah sekolah. ITBM menggunakan lori buku di empat (4) buah sekolah lain.

Berikut adalah senarai sekolah:-

 

Tim A:

19. SK Padang Pulut

20. SK Paka 3

21. SMK Kg. Nyior

22. SK Felda Kerteh 1

23. SMK Seri Paka

Tim B:

20. SK Kuala Abang

21.SK Serdang

22.SK Tok Kah

23. SK Tg. Pati

Bilangan murid setiap sekolah adalah antara 100 hingga 400 pelajar sahaja. Apakah strategi kami untuk ke sekolah yang bilangan muridnya sedikit dan di kawasan luar bandar?. Ternyata buku yang kami bawa kesemuanya habis dan tidak mencukupi.

Saya dan Faiz hadir ke sekolah2 Tim A pada awal pagi. Kesemua sekolah Tim. A ini kami berjaya hadir pada jam 7.20am, ia itu lebih awal daripada kehadiran sebahagian guru. Kemudian kami beredar ke sekolah untuk Tim. B pula selapas waktu rehat.